Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Constitutioneel Eczeem

Ontstaan Constitutioneel eczeem

Ontstaan Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem ook wel Atopisch eczeem ontstaat meestal in de eerste 6 levensmaanden, maar kan in principe op iedere leeftijd beginnen. Lees meer >>

Inleiding

Meer dan 1,2 miljoen Nederlanders hebben een chronische huidaandoening. Ruim 830.000 mensen (5 procent van de bevolking) hebben last van eczeem. Eczeem is nog steeds een systemische ziekte met een ontstekingscomponent waarover we nog te weinig weten en die vaak moeilijk te behandelen is. Sommigen patiënten hebben last verkleuring, schilfering, uitdroging of haaruitval. De ontstekingen die frequent voorkomen bij eczeem en de jeuk zijn soms ondraaglijk. Constitutioneel eczeem is niet vies of besmettelijk. Elkaar aanraken kan geen kwaad.

In dit dossier meer informatie en tips over deze veel voorkomende huidaandoening.

Terug naar boven

Wat is constitutioneel eczeem?

Constitutioneel eczeem is een vorm van eczeem. Vanwege de erfelijke aanleg van constitutioneel eczeem wordt het ook wel "constitutioneel eczeem" genoemd. Andere synoniemen of benamingen zijn "atopische dermatitis" of "neurodermitis". Engelse benamingen voor de aandoening zijn "atopic dermatitis" of "atopic eczema".

Lees meer >>

Terug naar boven

Wat zijn de oorzaken van constitutioneel eczeem

Het is niet bekend wat de oorzaak van constitutioneel eczeem is. Eczeem ontstaat en wordt veelal in stand gehouden door diverse factoren. Deels is constitutioneel eczeem erfelijk , anderzijds is de ziekte het gevolg van de invloed van allergische en niet-allergische factoren.

Lees meer >>

Terug naar boven

Wat is de ziektelast bij constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem staat al jaren in de top vijf van meest voorkomende chronische aandoeningen in Nederland. Maar om de omvang van deze ziekte goed te begrijpen is het niet voldoende het aantal patiënten te kennen dat last heeft van deze huidaandoening. Het is van even groot belang om op de hoogte te zijn van de gevolgen van deze huidaandoening en de ziektelast van patiënten. De jeuk is meestal het ergst wanneer je ontspannen bent of in rust bent. Hoe meer je je huid beschadigd is hoe erger de jeuk, probeer krabben dus te vermijden. De jeuk kan de slaap ernstig verstoren.

Lees meer >>

Terug naar boven

Verzorgingstips bij constitutioneel eczeem

Jeuk is bij constitutioneel eczeem een belangrijk probleem. Wat de oorzaak is van jeuk is niet precies bekend. Bij mensen met constitutioneel eczeem wordt jeuk waarschijnlijk eerder en sneller geprikkeld dan bij gezonde mensen. De jeuk zorgt ook voor een reactie: krabben. Krabben bij jeuk is een soort reflex.

Lees meer >>

Terug naar boven

Wat is eczeem?

Eczeem is een huidaandoening met jeuk, roodheid, bultjes en zwellingen. Eczeem kan vooral ouders van jonge kinderen tot wanhoop drijven. Het kind heeft veel last heeft van de jeuk en het eczeem lijkt maar niet te verdwijnen. Op jonge leeftijd gaat het om atopisch of constitutioneel eczeem, later kan allergisch contacteczeem optreden. Maar ook op latere leeftijd kan nog atopisch eczeem ontstaan. Gelukkig verdwijnen de meeste en hevigste eczeemklachten vóór de volwassenheid.

Terug naar boven

Atopisch eczeem

 

Bij atopisch eczeem is er een aangeboren overgevoeligheid van de huid voor stoffen die in het voedsel kunnen voorkomen (voedselallergenen) of stoffen in de omgeving (inhalatieallergenen). De erfelijke aanleg speelt een rol, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Deze vorm begint vaak al in het eerste levensjaar.

Atopisch eczeem kan samengaan met de aanleg voor astma en hooikoorts. In dat geval spreekt men van een atopisch syndroom.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Symptomen van eczeem

 

De jeuk bij eczeem kan bijna ondraaglijk zijn. Andere verschijnselen zijn roodheid (erytheem), zwellingen (oedeem), bultjes (papula), vochtblaasjes (vesiculae) en vochtafscheiding (bij ‘nattend eczeem’). Door krabben raakt de huid nog meer beschadigd. In de chronische fase ontstaan huidschilfers, korstjes en kloofjes. De huid wordt dikker, grover en rimpeliger.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Contact eczeem

Contacteczeem ontstaat door regelmatig contact van de huid met prikkelende of irriterende stoffen (allergenen). Er bestaan verschillende vormen van contacteczeem. Bij allergisch contacteczeem wordt het eczeem veroorzaakt door contact van de huid met allergenen, stoffen waarvoor men gevoelig kan worden. Bij irritatief contacteczeem wordt de normale huid regelmatig geïrriteerd door regelmatig wrijven en drukken. Hierdoor vermindert de natuurlijke afweer van de huid en kan na verloop van tijd op de plaats van irritatie eczeem ontstaan.

Bij ortho-ergisch contacteczeem reageert de huid op bepaalde giftige stoffen (intoxicatie), zoals nikkel of chroom. Hierdoor vermindert de natuurlijke afweer van de huid en kan na verloop van tijd op de plaats van de intoxicatie eczeem ontstaan.

Terug naar boven

Eczeembehandeling

Eczeem gaat vaak samen met een extreem droge huid. Het is belangrijk om de huid vet en vochtig te houden met een vettende crème of zalf en eventueel een vettende badolie. Voorkom verdere uitdroging van de huid door niet te lang of te warm te douchen en gebruik een zeepvervanger in plaats van zeep. Vermijd producten met alcohol die de huid uitdrogen. Tegen de jeuk kan een jeukstillende crème worden gebruikt. De arts kan een huidmiddel met of zonder corticosteroïde voorschrijven. Corticosteroïden zijn medicijnen die zijn afgeleid van het hormoon cortisol, dat afkomstig is uit de bijnierschors (schors = cortex). Deze middelen remmen de ontstekingsreactie van de huid.

Veel ouders zijn huiverig voor de bijwerkingen van hormoonzalf. Hormoonzalven bestaan echter in verschillende gradaties. Om de eventuele bijwerkingen te beperken, moet de zalf dun worden opgebracht.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is eczeem niet besmettelijk. Je hoeft dus echt niet uit de buurt te blijven van iemand die eczeem heeft.

Terug naar boven

Dauwworm bij baby's

Eczeem bij baby's wordt ook wel dauwworm genoemd. Dit eczeem valt op door de vochtige plekken, die wel aan dauwdruppels doen denken. De ‘worm’ in de term dauwworm heeft niets met wormen te maken, maar slaat op de ringvormige huiduitslag.

Terug naar boven

Disclaimer

Het dossier over constitutioneel eczeem op consumed.nl is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van Sanofi Genzyme. Sanofi Genzyme heeft geen invloed op de inhoud van de dossiers.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock