Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Overactieve Blaas

Overactieve blaas, wat is het?

Overactieve blaas, wat is het?

De mogelijke verschijnselen en oorzaken op een rij. Lees meer.

Overactieve blaas

Mensen met een overactieve blaas kunnen verschillende symptomen hebben. Eén daarvan is een abnormale drang tot plassen. Soms gaat dit gepaard met ongewild urineverlies, omdat mensen met een overactieve blaas hun plas moeilijk op kunnen houden. Mogelijke andere symptomen zijn vaak plassen - meer dan acht keer op een dag - of ’s nachts meer dan eenmaal naar het toilet moeten om te plassen. De diverse symptomen worden veroorzaakt door een overmatige activiteit van de blaas.

Terug naar boven
ADVERTORIAL

Heeft u een overactieve blaas? Doe de plastest!

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders, mannen én vrouwen, heeft last van een overactieve blaas.

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen, zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Iemand moet dan opeens heel nodig plassen, en heeft moeite de plas op te houden. Vaak lukt het niet of nauwelijks om op tijd bij de WC te zijn.

Herkent u zichzelf in deze klachten? Doe dan de plastest
Terug naar boven

Oorzaken van een overactieve blaas

 

De klachten die veroorzaakt worden door een overactieve blaas hebben een puur lichamelijke oorzaak. Bij een overactieve blaas trekt namelijk de blaasspier, die ervoor zorgt dat de volle blaas tijdens het plassen geleegd wordt, te vaak en te sterk samen. Zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Dit kan komen door een aandoening van de zenuwen die de blaas aansturen en/of een aandoening aan de spieren van de blaaswand. Overmatig gebruik van alcohol, cafeïnehoudende dranken of drugs kan de blaas eveneens sterk prikkelen. Ook stress kan een rol spelen.

Wanneer de blaasspier plotseling samentrekt, moet je opeens heel nodig plassen. Het is dan moeilijk de plas op te houden en vaak lukt het niet of nauwelijks om op tijd bij het toilet te zijn.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Behandeling van een overactieve blaas

 

Een overactieve blaas is een lichamelijke aandoening die goed te behandelen is. Allereerst zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om de overmatige activiteit van de blaas tegen te gaan, door een aanpassing van de eigen levensstijl. Probeer een gezond gewicht te behouden, minimaal 1,5 liter per dag te drinken en veel vezels te eten. Matig de inname van alcohol en cafeïne. Ga bovendien rechtop zitten als je zittend plast, plas zonder te persen en probeer de blaas elke keer helemaal leeg te maken. De arts kan daarnaast kiezen uit een aantal verschillende behandelingen of een combinatie daarvan.

De bedoeling is dat de klachten dankzij de behandeling minder worden en dat de blaas weer meer en langer urine kan bewaren. De behandelmethode betreft blaastraining, eventueel in combinatie met bekkenbodemoefeningen. Door de blaastraining went de blaas eraan om steeds voller te worden, zodat je de plas langer op kunt houden. Door de bekkenbodemoefeningen krijg je weer meer controle over je eigen blaas en heb je minder vaak het gevoel dat je moet plassen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij een overactieve blaas

Er zijn verschillende medicijnen tegen een overactieve blaas, waaronder urine-incontinentie-middelen. Deze zorgen ervoor dat de blaasspier zich ontspant, waardoor de blaas minder vaak samentrekt en meer urine vast kan houden. Daardoor hoeft je minder vaak te plassen en wordt ongewild urineverlies verminderd of zelfs gestopt.

De medicijnen zijn alleen op recept verkrijgbaar.

Terug naar boven

Meer over een overactieve blaas

In Nederland heeft bijna een miljoen mensen last van een overactieve blaas, en dit zijn zeker niet alleen vrouwen. Hoewel het iets vaker voorkomt bij vrouwen, zijn er ook veel mannen die er last van hebben. Mannen hebben over het algemeen wel minder vaak last van ongewild urineverlies dan vrouwen. Incontinentieluiers kunnen een hulpmiddel zijn om je wat zekerder te voelen bij ongewild urineverlies, maar het verandert niets aan de oorzaak van het probleem. Mochten zowel een blaastraining als medicijnen niet baten, dan kan soms een operatie de problemen van een overactieve blaas verhelpen.

Terug naar boven

Bronvermelding

'Overactieve blaas', Centrum voor Urologie

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock