Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Moedermelk doodt HIV-virus

Het lijkt erop dat moedermelk ongekende krachten heeft. Zo helpt het bij de ontwikkeling van de spijsvertering, stimuleert het de groei van een gezond gebit en heeft de baby minder kans op het krijgen van allergieën. Maar moedermelk zou ook een krachtige strijder tegen het HIV-virus zijn. Een onbekend deel van de moedermelk lijkt namelijk HIV-deeltjes en en met het virus geïnfecteerde cellen te doden. Dit blijkt uit een studie van Angela Wahl, onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina. Eerder werd moedermelk er juist van verdacht baby’s te besmetten met het virus. Want zelfs als een baby van een HIV-positieve moeder HIV-vrij wordt geboren, wordt 15% alsnog besmet in de vroege kindertijd.

Geen verdachte meer

Voor het onderzoek werden HIV-besmette muizen met menselijke beenmerg, lever en weefsels gebruikt. Indien de knaagdieren moedermelk kregen, werd het virus niet uitgezonden en werden ze dus niet ziek. “Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat moedermelk een intrinsiek aangeboren vermogen heeft om HIV te doden,” aldus J. Victor Garcia, die toezicht hield op het onderzoek.

Mysterieus ingrediënt

De onderzoekers vermoeden dat de 15% die alsnog HIV krijgt, verklaard kan worden door het zuigen op gebarsten tepels. Op deze manier wordt een baby blootgesteld aan het besmette bloed van de moeder. Maar aan borstvoeding ligt het niet. Verder onderzoek moet uitwijzen welk ingrediënt van de melk het virus remt. Als het kan worden geïdentificeerd, kan het worden gebruikt om andere vormen van HIV-overdracht te voorkomen.

Bron: Newscientist.com

Lees ook
:

Duurzame talenten opgelet: nu kun je een Wereldprijs verdienen

Hoe de voedingsindustrie ons vet maakt

Ben jij de leider die ons nu klaarstoomt voor morgen?


hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock