Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Anticonceptie

Anticonceptie vergeten!

Anticonceptie vergeten!

Ben je je anticonceptie vergeten? Check dan eerst de bijsluiter of het pil-vergeten advies op Anticonceptie.nl. Lees verder »

Soorten anticonceptie

De meest gebruikte hormonale anticonceptiemethode is de pil. Er zijn diverse soorten anticonceptiepillen. Als de pil voor jou niet de best passende methode is, heb je nog diverse andere keuzes tot je beschikking. Twee van deze keuzes werken zoals de pil en kun je zelf toedienen: een wekelijkse pleister die je op de huid plakt of een maandelijkse anticonceptiering die je in je vagina draagt. De overige keuzes worden door je arts toegediend: een prikpil injectie voor drie maanden, een staafje in de arm voor drie jaar bescherming of een spiraaltje in je baarmoeder voor vijf jaar gebruik.

Terug naar boven

Wat is hormonale anticonceptie?

Anticonceptie betekent letterlijk “tegen bevruchting”. Hormonale anticonceptiemethoden zijn middelen die bedoeld zijn om je tegen zwangerschap te beschermen. Voor deze bescherming wordt gebruik gemaakt van een hormoon, genaamd ‘progestageen’. Sommige middelen bevatten twee hormonen, namelijk een progestageen en een oestrogeen hormoon. Het oestrogeen bevordert een voorspelbare en stabiele menstruatie. Behalve het condoom beschermen anticonceptiemethoden niet tegen een SOA.

Terug naar boven

Alternatieven voor de pil

Alternatieven die hetzelfde werken als de traditionele pil en waarbij je zelf de controle houdt over de toediening zijn de wekelijkse anticonceptiepleister en de maandelijkse anticonceptiering. Er zijn ook alternatieven die door de arts worden toegediend. Belangrijk om te weten is dat deze methoden je menstruatiepatroon kunnen veranderen. Je menstruatie kan onvoorspelbaar worden, helemaal wegblijven of minder vaak/hevig worden. Alternatieven met deze eigenschappen zijn de prikpil voor drie maanden gebruik, het anticonceptiestaafje dat net onder de huid van je bovenarm wordt ingebracht of het spiraal dat via je vagina in je baarmoeder wordt ingebracht. Het staafje werkt drie jaar, het spiraal werkt vijf jaar. Behalve de prikpil kun je met alle methoden snel weer vruchtbaar zijn nadat je ermee stopt.

Terug naar boven

Anticonceptiepil

De pil is er in diverse varianten. Traditioneel bevat de pil twee hormonen, een ‘progestageen’ en een ‘oestrogeen’. Het progestageen zorgt voor de bescherming tegen zwangerschap en het oestrogeen zorgt voor een voorspelbare en stabiele menstruatie. De meeste anticonceptiepillen hebben een stopweek. De pil zonder oestrogeen vormt hierop een uitzondering en kan bijvoorbeeld een oplossing zijn als je oestrogenen slecht kunt verdragen of als je borstvoeding geeft. Bij deze pil is belangrijk om te weten dat je menstruatie onvoorspelbaar kan worden of helemaal kan wegblijven. Er zijn ook pillen die werken met een lichaamseigen oestrogeen, genaamd estradiol. Net als de traditionele pil hebben deze pillen een stopweek/placebodagen. Een stopweek kun je meestal ook uitstellen of verschuiven, wat bijvoorbeeld handig kan zijn als je op vakantie gaat.

Terug naar boven

Anticonceptie vergeten!

Ben je je anticonceptie vergeten? Check dan eerst de bijsluiter of het pil-vergeten advies op Anticonceptie.nl. Bedenk vervolgens waarom je je anticonceptie bent vergeten en of je dit in de toekomst kunt voorkomen. Wellicht is het handig om een app te downloaden die je helpt herinneren aan je anticonceptie. Ook kan het verstandig zijn om te bedenken of de anticonceptie die je nu gebruikt wel het beste bij je past. Als je vaak je anticonceptie vergeet, kan het bijvoorbeeld helpen om een methode voor meerdere jaren te laten plaatsen door de arts. Het anticonceptiestaafje in de arm of een spiraal in je baarmoeder zijn hier voorbeelden van. Maar ook niet-dagelijkse methoden zoals de wekelijkse pleister, maandelijkse ring of prikpil per drie maanden kunnen mogelijk de gewenste zekerheid bieden.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock