Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Angst maakt vrouwen sneller oud

Wie bang is om oud te worden, kan hier juist wel eens sneller door verouderen. Onderzoekers van het Brigham and Women's Hospital hebben ontdekt dat angst het verouderingsproces stimuleert. Dit heeft alles te maken met telomeren, stukjes DNA aan het uiteinde van chromosomen. Deze telomeren slijten naarmate je ouder wordt en worden dus steeds korter. Onder invloed van angst slijten de telomeren nog sneller af, met als gevolg een snellere veroudering. En vooral vrouwen lijken hier last van te hebben.

Onderzoek
Voor het onderzoek werden bloedproeven genomen van ruim 5200 vrouwen tussen de 42 en 69 jaar oud. De vrouwen werd gevraagd naar hun angsten en biologen bekeken hoe lang hun telomeren waren. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen met veel angsten over het algemeen kortere telomeren hadden. Zij waren dus lichamelijk ouder dan vrouwen die minder last hadden van angsten.  

Meer gezondheidsproblemen
Het leven in angst kan ook gepaard gaan met verschillende gezondheidsproblemen. Des te korter de telomeren worden, des te groter de kans op kankers, hartziekten, dementie en zelfs doodgaan. Ook hierop heeft angst dus een belangrijke invloed. Wel is het belangrijk om op te merken dat in dit type onderzoek geen oorzaak-gevolg vastgesteld is. Het is dus nog niet met 100% zekerheid te zeggen of angst ervoor zorgt dat de telomeren korter worden, of dat kortere telomeren leiden tot meer angsten.

Bron: Medical News Today

Afbeelding:
Brent Gambrell, Flickr.com

Lees ook:

4 geheimen waarmee je succesvol ouder wordt
Feit: je hersenen gaan al vanaf je 45e achteruit
Ook drinken maakt je sneller oud

Like ons op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock