Voor het eerst is nu aangetoond dat er verbanden bestaan tussen vet, zoet eten en de ziekte van Alzheimer. De bevindingen zijn huiveringwekkend en leerzaam. Hieronder de uitkomst van onder andere een Frankenstein-achtig experiment, plus een recept om dementie buiten je lijf te houden.

De Amerikaanse onderzoekster Suzanne de la Monte gaf ratten een stof waardoor hun hersenen niet meer reageerden op insuline. Resultaat: ze konden de weg niet meer vinden, konden niet meer leren of herinneren. Ze werden dement. Hun hersenen vertoonden alle symptomen van de ziekte van Alzheimer, met ophopingen van de stof beta-amyloid. Niet eerder was het verband tussen suikerziekte en dementie zo duidelijk. Insulinegebrek in de hersenen betekent verlies van oriëntatie. De hersenen raken verdoofd. De la Monte noemt dementie nu hersendiabetes.

Ouderdomsdiabetes

Ook bij ouderdomsdiabetes is ongevoeligheid voor insuline typerend. 80 % van de mensen met ouderdomsdiabetes is te dik. Hun lichaamsvet maakt ontstekingsmoleculen die insuline afremmen. Vettig, suikerig voedsel zet de alvleesklier aan tot grote insulineproductie. Op den duur geeft die klier het op en ontstaat diabetes. Alzheimer werkt misschien hetzelfde. Voortdurend hoog insulinepeil kan het brein overweldigen. Als het daar niet meer op reageert, gaat het stuk.

Hoe het proces bij mensen precies verloopt, is nog niet helemaal duidelijk. Maar konijnen met diabetes kregen ook Alzheimer. Mensen zijn geen konijnen en de meeste Alzheimerpatiënten hebben geen ouderdomsdiabetes. Maar velen van hen hebben wel problemen met de insulinerespons. De la Monte ontdekte dat ook alcohol het reactievermogen van het brein op insuline vermindert. Om dit te bewjzen, gebruikte ze een stof die alle cellen met insulinereceptoren doodt. Het resultaat bij de proefdieren: dementie.

Frankenstein

Een Frankenstein-achtig experiment onderstreept hoe belangrijk insuline is voor de hersenen: hersenweefsel van mensen overleden aan Alzheimer werden ondergedompeld in een insulinebad. Het weefsel reageerde nauwelijks, Maar weefsel van gezonde hersenen leek weer tot leven te komen, en begon te fonkelen van activiteiten. Een nieuwe behandelmethode van Alzheimerpatiënten waarbij insuline in de neus werd gespoten had bemoedigend resultaat: beter geheugen, een langere aandachtsspanne, meer interesse in hobby’s en zij konden zichzelf beter verzorgen. De glucoseverwerking in hun hersenen verbeterde. Insuline, zo blijkt, vecht met de gifstoffen om de hersenen te laten overleven.

Glykemische waarde

Veel suiker en verzadigd vet, en alles met een hoge glykemische waarde, is slecht voor je hersenen omdat het je insulineniveau hoog houdt. Ratten die water met fructoserijke maïssiroop dronken hadden al na zes weten leer- en geheugenstoornissen. En hun breinweefsel werd ongevoeliger voor insuline. Maar ratten die dit spul dronken, naast omega-3 vetzuren uit lijnolie of vette vis, hadden geen last. Maissiroop zit in de meeste frisdrank, zoet broodbeleg en ander bewerkt voedsel. Een experiment bij mensen liet soortgelijke effecten zien. Een groep at een maand lang eten met veel verzadigd vet en suiker, een andere niet. Na vier weken had de ene groep veel insuline en veel hogere beta-amyloide spiegels in hun ruggenmergsvocht. De andere groep had juist lagere concentraties van deze stoffen.

Je kunt altijd veranderen

Er zijn aanwijzingen dat gezond leven zelfs de amyloiden weer afbouwt, dus ook voor zieke mensen en mensen met overgewicht is het niet te laat. Vette vis en noten zijn uitstekende vetbronnen, bewegen moedigt het lichaam aan, over de insulineresistentie heen te komen. Bewezen is dat regelmatig bewegen 40 % minder kans geeft op diabetes. Ook zogenaamde flavonoïden in groene thee, rode wijn en bittere chocola brengen het risico omlaag. Nergens in Europa vind je zoveel fitte hoogbejaarden als in het Middellandse Zeegebied. Hun dieet is beroemd vanwege de vis en plantenolie, groenten zonder meel en niet-glykemische vruchten zoals citroen. En vergeet niet het heerlijke glas rode wijn op zondoorstoofde zomeravonden…

Bron: The New Scientist

Lees ook

Visolie houdt je jong

Generaalsdochter strijdt voor democratie

Suiker is gif, maar dit kan wel

hetkanWel brengt optimistische journalistiek die jou helpt duurzame keuzes te maken. Met nieuwsberichten, praktische tips, interviews, vermaak en inspiratie schrijven wij met een tiental bloggers hoe de wereld groener, eerlijker en leuker kan.

Vind ons leuk op Facebook en schrijf je in voor de nieuwsbrief