Veel kinderen hebben vitamine D tekort

Bijna één op de drie kinderen heeft te weinig vitamine D. Kinderen met een vitamine D tekort eten minder gezond, kijken meer televisie en spelen minder buiten dan kinderen met gezonde vitamine D waarden. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC.

Vitamine D is zowel een voedingsstof als een hormoon en zit in voedingsmiddelen zoals vette vis, halvarine en margarine, maar het lichaam kan het ook zelf aanmaken wanneer de huid voldoende zonlicht krijgt. Vitamine D zorgt voor gezonde, sterke botten en tanden en de ontwikkeling van het afweersysteem. Het verkleint ook de kans op de ontwikkeling van astma en allergieën bij kinderen. Ook het verschil tussen Nederlandse kinderen en kinderen met een andere etnische afkomst is groot. Dit kan liggen aan hun getinte huidskleur ? die maken minder snel vitamine D aan ? maar ook aan een andere leefstijl.

Ondanks het advies van de Gezondheidsraad om alle kinderen tot vier jaar vitamine D supplementen te geven, kreeg minder dan de helft van de kinderen dit. Door dit advies te volgen, verkleinen ze volgens de onderzoekers het risico op mogelijke gezondheidsklachten op latere leeftijd.