Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Purinerijke voeding vervijfvoudigt kans op jicht


Geplaatst op 22 juni 2012
Jicht treft vooral mannen van middelbare leeftijd en is het gevolg van teveel urinezuur in het bloed. Dit kristalliseert op gewrichten en veroorzaakt buitengewoon pijnlijke ontstekingen. Hoewel het urinezuur vooral afkomstig is uit het eigen lichaam, kan voeding met een hoog purinegehalte als ‘trigger’ fungeren.


Purine wordt omgezet in urinezuur. Volgens Boston School of Medicine blijkt dat vooral purinerijke voeding als vlees, vis en zeevruchten de kans op jicht vervijfvoudigd. Peulvruchten, linzen, asperges, spinazie, gist en paddenstoelen bevatten ook veel purine, maar plantaardige purine lijkt minder schadelijk. Bovendien bevatten veel groenten en fruit stoffen die helpen tegen jicht. Alcohol kan ook een trigger zijn, doordat vocht aan het lichaam wordt onttrokken.