Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Afweersysteem reageert agressief op fastfood


Geplaatst op 14 februari 2018
Bij muizen die een vet en calorierijk dieet voorgeschoteld kregen, vertoonde het lichaam eenzelfde immuunreactie als op een bacteriŽle infectie. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Bonn. Erger nog: ook op lange termijn blijft het immuunsysteem extra actief en alert ťn helaas blijft dat effect voortduren, ook als de muizen daarna super gezond te eten krijgen.


De Duitse wetenschappers zetten muizen een maand lang op een Westers dieet. Dat wil zeggen; veel vet en suiker en weinig vezels. Het immuunsysteem liet een sterke ontstekingsreactie zien in het hele lichaam, die het ook zou vertonen bij een gevaarlijke bacteriŽle infectie.
De onderzoekers geven aan dat de ongezonde voeding leidt tot een onverwachte toename van afweercellen. Het fastfooddieet lijkt genen ?aan te zetten?, die voor een immuunreactie zorgen.
Toen de muizen een maand later weer hun vertrouwde granendieet kregen, bleef het immuunsysteem actief en was de genetische herprogrammering zichtbaar. Verkeerde voeding kan dus zorgen voor een langdurige verandering in het immuunsysteem, suggereren de wetenschappers.
De onderzoekers vinden dat de resultaten laten zien waarom gezond eten een belangrijk onderdeel zou moeten uitmaken van voedseleducatie op scholen.