Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Vrouw steeds later zwanger


Geplaatst op 7 februari 2018
Vrouwen zijn gemiddeld 29,8 jaar bij het krijgen van hun eerste kind. Al sinds de jaren zeventig stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen aan kinderen beginnen. Artsen maken zich zorgen over die ontwikkeling, gezien de kans op complicaties bij een zwangerschap op oudere leeftijd.


De cijfers komen van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hieruit blijkt verder dat er 3000 minder baby?s geboren zijn in 2017 dan het jaar ervoor. Vooral maatschappelijke veranderingen, vrouwen die werk en baby?s moeilijk vinden te combineren, zijn hiervan de oorzaak. Ook ?er niet aan toe zijn?, is een belangrijke reden. Ook het invriezen van eicellen voor een latere zwangerschap neemt toe.
Het aantal vrouwen dat boven de 35 een (eerste) kind krijgt, is in 2017 juist toegenomen. Gynaecologen zijn bezorgd over de stijgende leeftijd. Latere zwangerschappen brengen gezondheidsrisico's mee, zoals een miskraam of chromosomale afwijking bij het kind. Op hun veertigste hebben zwangere vrouwen 40 procent kans op een miskraam.