Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

DNA aflezen met usb-stick


Geplaatst op 6 februari 2018
Britse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd het volledige dna van een mens uit te lezen door vloeistof in een soort usb-stick te druppelen. De techniek kost per experiment nog geen duizend euro en brengt het snel en goedkoop aflezen van iemands dna dichterbij dan ooit.


De usb-stick maakt het mogelijk om ziektekiemen aan hun dna te herkennen. Denk aan virussen, parasieten en bacteriŽn. De onderzoekers denken dat het ooit ook kanker kan opsporen aan de hand van dna-sporen.
Het onderzoek is afkomstig van de Universiteit van Nottingham. Het onderzoeksteam maakte gebruik van een zogeheten MinION, een apparaatje dat dna-slierten analyseert door ze door een minuscuul gaatje te halen. Terwijl het dna door het poortje schiet, meet een sensor minuscule veranderingen in een elektrisch veld dat in het gaatje heerst. Veranderingen, waaruit de computer weer de afzonderlijke dna-'letters' afleest. Door het dna goed voor te bereiden, komen de onderzoekers nu tot slierten tot liefst 1,2 miljoen dna-letters lang. Door die stukken met speciale software aan elkaar te puzzelen, wisten de Britten het complete, ruim 3 miljard letters lange 'receptenboek' van een mens nagenoeg helemaal te ontwarren.
Bijzonder is dat de Britten er ook in slaagden lastig leesbare stukken dna te ontwarren waarop zelfs geavanceerde laboratoriumapparatuur vastloopt. Bovendien konden de wetenschappers ook aan informatie komen over hoe het dna zit ?ingepakt. Deze informatie is cruciaal om te begrijpen hoe iemands dna precies werkt.