Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Healthcheck populair onder mannen


Geplaatst op 6 februari 2018
Mannen gebruiken dubbel zo vaak zogenoemde healthchecks als vrouwen. Met name jonge mannen zijn veelgebruikers. Het gaat om preventieve gezondheidschecks zoals een total bodyscan en cholesterol- of bloedwaardentests.


In n op de vier gevallen betreft het een door de werkgever aangeboden test. De huisarts wordt door 65 procent van de gebruikers erbuiten gelaten, omdat ze hun arts niet onnodig willen belasten. Huisartsen die zijn ondervraagd, zijn kritisch. Ze zien de positieve aspecten, maar zijn niet onder de indruk van de geldigheid en het nut van de tests. Ook waarschuwen ze voor medicalisering en commercialisering en hogere zorgkosten. De doe-het-zelf-tests kunnen bovendien bij voorheen gezonde en gelukkige mensen zorgen voor sociale, psychische of lichamelijke schade, stellen de onderzoekers. Of dat reden is om doe-het-zelf-tests af te raden, moet nog blijken.
En op de drie gebruikers ondergaat een gezondheidscheck vanwege klachten of behoefte aan geruststelling. Ruim de helft, 57 procent, van de gebruikers gebruikt het vanwege nieuwsgierigheid dan wel vanwege ?goede ervaringen van anderen?. Ruim een derde zegt daarna zijn leefstijl aan te passen.
Het onderzoek werd gedaan door het Lindeboom Instituut en Erasmus MC onder 1300 gebruikers van doe-het-zelf-tests.