Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Ziekenhuisbezoek COPD-patiŽnten kan minder


Geplaatst op 2 februari 2018
Het is haalbaar om het aantal ziekenhuisopnames omtrent COPD met een kwart te verminderen. Dat kan onder andere door patiŽnten thuis zelf metingen te laten doen. Vijftien ziekenhuizen in Nederland gaan de komende drie jaar experimenteren met een nieuwe technologie. Deze technologie moet naast kostenbesparingen zo?n 10 duizend patiŽnten minder gedoe opleveren.


In Nederland zijn ruim 600 duizend mensen met COPD. Jaarlijks worden hiervan 30.000 mensen opgenomen in het ziekenhuis voor een COPD-aanval. Ziekenhuisbezoek wordt veelal als belastend ervaren door mensen met COPD.
De proef bestaat uit mensen met COPD die medische gegevens meten, invoeren en delen via een app. Een medisch specialist ontvangt deze gegevens. Als de uitslag op een verhoogd risico wijst, kan het ziekenhuis direct contact opnemen met de patiŽnt met behulp van een videoverbinding. Uit eerdere proeven bleek dat 68 procent van de patiŽnten als gevolg van de thuismetingen betere zorg ervaart. Ook waren er 28 procent minder opnamedagen en een daling van 25 procent in de ziekenhuiskosten.