Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Nieuwe bestralingstechniek in gebruik genomen


Geplaatst op 1 februari 2018
In het UMCG zijn de eerste patiŽnten met een nieuwe bestralingstechniek behandeld. Het gaat om de protonentherapie. Het Groningse ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling aanbiedt.


Met protonentherapie kan een dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor. Daardoor komt er minder straling in de omliggende gezonde weefsels en neemt de kans op bijwerkingen af. In 2013 verleende de minister van VWS vier vergunningen voor centra voor protonentherapie in Amsterdam, Delft, Groningen en Maastricht. De komende maanden zullen ook in Delft en Maastricht een protonencentrum openen. Amsterdam wacht eerst af of de andere drie centra de vraag naar protonentherapie aankunnen.
In het Groningse protonentherapiecentrum mogen tot zeshonderd patiŽnten per jaar worden behandeld. Volgens het UMCG komt vijf tot tien procent van ongeveer 60 duizend patiŽnten die in Nederland worden bestraald in aanmerking voor protonentherapie. Als enige centrum in Nederland zal het kinderen gaan behandelen, in samenwerking met het Prinses MŠxima Centrum in Utrecht.