Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Woorden verstaan met elektrische stroom


Geplaatst op 30 januari 2018
Spraakverstaan kan worden be´nvloed door het hersengebied dat hierbij betrokken is met elektrische stroompjes door de schedel heen te stimuleren. Dat melden wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Dit kan gunstig zijn voor mensen met een gehoorapparaat of mensen die wel alles kunnen horen, maar niet goed verstaan.


Eerder toonde een UM-onderzoeker aan dat het horen van pieptonen kan worden be´nvloed door het toedienen van elektrische stroom aan de hersenen. Nu blijkt dat elektrische stroom daadwerkelijk het verstaan en de verwerking van menselijke spraak in de hersenen kan be´nvloeden. Dat gegeven biedt een interessant uitzicht op de ontwikkeling van verbeterde gehoorapparaten.
Voor het onderzoek werden elektroden precies op die plek op het hoofd bevestigd waaronder het hersengebied zich bevindt dat betrokken is bij een bepaalde cognitieve functie. Vervolgens werd er een zwakke elektrische stroom doorheen geleid. Voor proefpersonen is dat bijna niet voelbaar en ongevaarlijk.

Via het toedienen van een elektrisch spraaksignaal door de schedel heen wilden de onderzoekers bereiken dat de breinactiviteit beter afgestemd zou raken op de langzame geluidsgolven van akoestische spraak. Dat deden ze als volgt: proefpersonen hoorden een mannen- en een vrouwenstem door elkaar praten. Ze kregen de opdracht om alleen naar de man te luisteren. Na het geluidsfragment moest de proefpersoon dan zeggen wat de man had verteld. Tijdens de tweede test konden de proefpersonen de man en de vrouw apart horen praten. In beide scenario?s bleek het vermogen om spraak te verstaan aantoonbaar te veranderen als de elektrische stroom op een gericht moment wordt toegediend.