Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

EU-landen waarschuwen elkaar onvoldoende over omstreden artsen


Geplaatst op 30 januari 2018
Artsen die in een EU-land zijn geschorst komen vaak toch weer aan het werk in andere lidstaten. Het Europese waarschuwingssysteem dat dit moet voorkomen werkt niet goed genoeg. In tien landen wordt het zelfs helemaal niet gebruikt. Dat meldt NRC zaterdag op basis van eigen onderzoek. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) erkent dat er problemen zijn met het waarschuwingssysteem.


Volgens NRC is het niet duidelijk waar de drempel voor een melding ligt. Sommige landen registreren alleen een beroepsverbod voor een arts, terwijl andere lidstaten ook waarschuwingen en boetes melden. In de twee jaar dat het waarschuwingssysteem bestaat, kwamen er in totaal 22.570 meldingen binnen. Een ander probleem is dat zaken van voor 2016, toen het waarschuwingssysteem werd ingevoerd, niet gemeld hoeven te worden. Daardoor kunnen zorgverleners die voor die tijd in opspraak kwamen gewoon blijven werken.
Uit Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, SloveniŽ, Slowakije en TsjechiŽ kwam geen enkele melding van een zorgverlener die grenzen heeft overschreden. Hierdoor kan niet worden gecontroleerd of medici uit deze lidstaten die naar Nederland komen, een beroepsbeperking hebben. Dit terwijl in 2016 wel zeven artsen en 39 tandartsen uit de desbetreffende landen naar ons land kwamen.