Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Kinderartsen: energiedrank niet voor kinderen


Geplaatst op 24 januari 2018
Kinderartsen pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Ook vinden ze dat er een duidelijke waarschuwingssticker op de verpakking moet komen. Pepdrankjes zijn slecht voor jongeren, meldt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).


De NVK uitte eind 2017 zijn bezorgdheid over de inname van energiedrank door kinderen. De aanleiding: situaties van kinderen met lichamelijke klachten die veroorzaakt werden door een hoge dagelijkse inname van energiedranken. Het gaat onder andere om leververgiftiging, stuiptrekkingen en nierfalen. Maar ook angststoornissen, hartritmestoornissen en slaapproblemen kunnen het gevolg zijn, melden de kinderartsen. Bovendien zijn volgens de NVK enkele sterfgevallen bekend waarbij een hoge dosis energiedrank de oorzaak bleek te zijn.
Het Voedingscentrum hanteert een leeftijdsgrens van 13 jaar voor de inname van energiedranken. De kinderartsen pleiten voor een verkoopverbod voor jongeren onder de 18 jaar. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voelt niets voor een verbod. Zij vinden het de verantwoordelijkheid van ouders en scholen om kinderen te wijzen op mogelijke gezondheidsrisico?s.