Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Hevige stress als kind maakt je als volwassene risicoblind


Geplaatst op 1 januari 2018
Twintigjarigen die als tienjarige heel veel stress hadden, slagen er slechter in om risico?s correct in te schatten omdat de stress de werking van hun hersenen heeft veranderd. Dat is de conclusie van een experiment van National Academy of Sciences.


Als kinderen aan hevige stress zijn blootgesteld zoals mishandeling of veel pleeggezinnen, verandert dit de werking van hun hersenen. In het dagelijks leven vertonen zij vaker risicovol gedrag, zoals roken, geen veiligheidsgordel dragen of sms?en achter het stuur. Hoe kan dat? In een Amerikaans experiment onderzochten onderzoekers 20-jarigen die tijdens hun kindertijd juist heel veel of heel weinig kinderstress hadden ervaren. Dat deden ze door een serie spellen in een laboratorium.
In een spelsituatie waarin verlies dreigde, vertoonden de deelnemers zonder kinderstress verhoogde hersenactiviteit. Bij de deelnemers met veel stress tijdens hun jeugd gebeurde dit niet; ze zagen het gevaar dus niet aankomen. De deelnemers met veel kinderstress leerden niet van hun fouten, in tegenstelling tot de andere deelnemers. In een gokspelletje bleven ze consequent zwaar inzetten in relatief kansloze situaties. Kansrijke situaties lieten ze juist lopen.
Volgens de onderzoekers lijken hun hersenen de informatie over de risicovolle situatie niet correct te verwerken. De resultaten van het onderzoek zijn van belang voor de vraag hoe we het beste met getraumatiseerde kinderen kunnen omgaan. Kinderen met chronische stress hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld tienerzwangerschappen en criminaliteit. Vaak wordt geprobeerd hun gedrag te veranderen door met straffen te dreigen. Men gaat er vaak vanuit dat mensen begrijpen dat hen een straf boven het hoofd hangt, maar dat lijkt onterecht.