Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

DarmbacteriŽn verkleinen overgewicht


Geplaatst op 29 december 2017
Onderzoekers raden ons aan genoeg voedingsvezels te eten uit bijvoorbeeld groente, fruit, aardappelen, volkorenbrood, peulvruchten en noten. Niet alleen omdat het je een vol gevoel geeft. De vezels zorgen ervoor dat je slanker blijft.


Dat we ons ?vol? voelen na het eten van eten met veel vezels, weten we. Maar het zorgt er ook voor dat we slanker blijven. Dit komt door het korteketenvetzuur butyraat. Dit vetzuur verkleint de kans op overgewicht, omdat het ons bruine vet activeert. Dat blijkt uit proefdieronderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift GUT.
In het onderzoek werd gekeken naar het effect van het vetzuur butyraat bij muizen; dit vetzuur remt en activeert bruin vetweefsel om meer energie te verbranden. Bij het eten van voeding met dit vetzuur, bleven de muizen inderdaad slanker. Het vetzuur butyraat (boterzuur) is een fermentatieproduct en zorgt voor een goed darmbacterieklimaat.
Het gunstige effect van butyraat is te danken aan een verminderde eetlust en het activeren van bruin vet. De bruine vetcellen in het lichaam slaan geen vet op, zoals witte vetcellen, maar verbranden juist vetzuren tot warmte. Mensen met meer of actiever bruin vet zijn daarom gemiddeld ook slanker.