Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Overlevingskans met kanker fors toegenomen


Geplaatst op 21 december 2017
De kansen op overleving van kanker zijn de afgelopen vijftig jaar fors toegenomen. Dat concludeert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) donderdag na een analyse van nieuwe overlevingscijfers over de periode 1961-2015. Er bestaan nog steeds veel verschillen in de sterftecijfers van kanker.


Zo'n 64 procent van de mensen die in de jaren zestig kanker kregen, stierf binnen vijf jaar. Wie in het afgelopen decennium kanker kreeg, had dubbel zoveel kans om vijf jaar later nog te leven. Ook de zogeheten tienjaarsoverleving laat fors gunstiger cijfers zien: van 32 procent tussen 1961 en 1970, naar 54 procent tussen 2006 en 2010. Bij borstkanker is de overlevingskans naar bijna 80 procent gestegen. Bij dikkedarmkanker ligt die kans op bijna 60 procent. Ook bij kankersoorten die voorheen vrijwel dodelijk waren, is veel progressie geboekt. Denk aan leverkanker, alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Ook de komende jaren verwacht het kankercentrum nog een verdere stijging van de overlevingskansen. Voor bijna alle vormen van kanker blijft gelden: hoe vroeger het stadium bij diagnose, des te hoger de kans op een effectieve behandeling en een langere overleving.
De cijfers komen voort uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). De Nederlandse Kankerregistratie is een databank waarin de gegevens van alle patiŽnten zijn opgeslagen die in Nederland zijn gediagnosticeerd met kanker.