Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Doorbraak in behandeling ziekte van Huntington


Geplaatst op 20 december 2017
Voor het eerst zijn artsen er in geslaagd om de dodelijke en neurodegeneratieve ziekte Huntington in het beginstadium af te remmen. Dat meldt een onderzoeksteam van het University College London. Er is hoop dat de dodelijke ziekte tot een halt kan worden geroepen. Het is mogelijk de grootste doorbraak in neurodegeneratieve ziektes sinds vijftig jaar. Er is nog wel meer onderzoek nodig. In Nederland lijden zo'n 1.700 mensen aan de ziekte.


In het onderzoek kregen 46 patiŽnten het medicijn of een placebo geÔnjecteerd in hun hersenvocht. Het medicijn was experimenteel en de gevolgen waren nog niet bekend. Na de test bleek dat het medicijn goed werd verdragen door de patiŽnten en bovendien leek ook het aantal besmette gedeeltes in het brein af te nemen. Dit werd gemeten aan de hand van een ruggenprik. De volgende stap is een grootschaliger onderzoek naar het effect van het medicijn om te bekijken of het medicijn het verloop van de ziekte kan vertragen.
De ziekte van Huntington is een ongeneeslijke, erfelijke ziekte veroorzaakt door het afsterven van zenuwcellen. Hierdoor krijgen patiŽnten psychische en lichamelijke problemen. Zij sterven vaak binnen tien tot twintig jaar aan de ziekte.