Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Hart- en vaatziekten hebben verband met gezondheid hersenen


Geplaatst op 8 november 2017
Mensen met hart- en vaatziekten vertonen een versnelde achteruitgang van het denkvermogen naarmate ze ouder worden. Met name vaatvernauwingen leveren een groot risico. Dat blijkt uit twee onderzoeken, uitgevoerd door het Maastricht UMC+.


De onderzoeksgroep uit de Maastricht Aging Study bestaat uit bijna tweeduizend mensen. Bij hen is door de jaren heen gekeken naar de ontwikkeling van de verschillende hersenfuncties. Denk aan geheugen, aandacht en de snelheid van informatieverwerking. Voor dit onderzoek zijn ruim 1800 mensen geselecteerd die een goede hersengezondheid hadden aan de start van het onderzoek. Iets minder dan 10 procent had al wel vanaf het begin hart- en vaatproblematiek.
Mensen met hart- en vaatproblematiek bleken na twaalf jaar aanzienlijk minder goed te scoren op bijvoorbeeld geheugentesten en de verwerkingssnelheid van informatie. Ook mensen die tijdens de onderzoeksperiode last kregen van hart en/of vaten, bleken na twaalf jaar minder goed te scoren op cognitieve testen.