Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Dagelijks sterven 15 duizend kleine kinderen


Geplaatst op 6 november 2017
Iedere dag sterven er wereldwijd 15 duizend kinderen jonger dan 5 jaar. Bijna de helft is jonger dan 28 dagen oud. Dat schrijft Wereldgezondheidsorganisatie WHO op basis van een rapport van de Verenigde Naties.


In 2016 overleden ongeveer 5,6 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar. Eigenlijk is dat een grote verbetering; in 2000 waren het er bijna 9,9 miljoen. Echter is het aantal overleden baby?s tot 28 dagen oud juist gestegen van 41 naar 46 procent in dezelfde periode. Naar schatting overleden in 2016 1 miljoen kinderen van 5 tot 14 jaar.

In Zuid-AziŽ en de sub-Sahara sterven de meeste jonge baby?s. De meeste kinderen onder de 5 overlijden aan longontsteking (16%) of diarree (8%). 30 procent van de pasgeborenen overleed door complicaties tijdens de zwangerschap en tijdens of na de geboorte. Nog eens 2,6 miljoen baby?s worden doodgeboren.

Om ziekte en sterfte te voorkomen zou het inkomen van gezinnen omhoog moeten en de toegang tot goede zorg worden verbeterd, zo pleit de WHO. Ook moet de kwaliteit van zorg rond de geboorte omhoog, moet er meer worden gevaccineerd en moet er betere toegang zijn tot schoon water en sanitaire voorzieningen.