Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Erasmus MC eerste met inwendige bestraling


Geplaatst op 3 november 2017
Het Erasmus MC in Rotterdam is als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met het inwendig bestralen van borstkankerpatiŽnten. Zij hoeven voortaan niet meer wekenlang op en neer naar het ziekenhuis voor bestraling, maar zijn in ťťn keer klaar.


Bovendien brengt de nieuwe bestralingstechniek geen schade toe aan hart- of longweefsel en minder huidschade dan externe bestraling. In Canada wordt de techniek al langer toegepast. Het inwendig bestralen houdt in dat borstkankerpatiŽnten kleine 'titaniumzaadjes' in de borst krijgen via een holle naald. Voorafgaand hieraan wordt met behulp van echobeelden en een CT-scan nauwkeurig bepaald waar dit moet plaatsvinden. De behandeling duurt ongeveer een uur.
Na een borstsparende operatie volgt altijd een periode van bestraling om eventuele achtergebleven tumorcellen alsnog te vernietigen. De inwendige bestraling is nauwkeuriger en veel prettiger voor patiŽnten, doordat het in gang zetten ervan tijdens 1 ziekenhuisbezoek geregeld is. De nieuwe behandeling is volgens het Erasmus met name geschikt voor patiŽnten van boven de 50 jaar met een laag risico op tumoren. Eerder onderzoek in Canada toonde aan dat de kans dat de kanker binnen vijf jaar in dezelfde borst terugkeert rond de 1 procent ligt.