Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

170.000 mensen zijn hulpverleners bij reanimatie


Geplaatst op 2 november 2017
In Nederland is een mijlpaal bereikt van 170.000 mensen die zich als burgerhulpverlener hebben aangemeld om zo nodig te helpen bij een reanimatie. Het aantal burgerhulpverleners stond in 2014 nog op 68.000.


Volgens de Hartstichting is met dit aantal hulpverleners een flinke stap gezet richting de zogenoemde 6-minutenzone. Voor iemand die buiten het ziekenhuis een hartaanval krijgt en binnen zes minuten reanimatie krijgt, is de overlevingskans het grootst. Nederland zou het eerste land ter wereld zijn met zo?n fijnmazig en landelijk netwerk van geregistreerde burgerhulpverleners. Het aantal burgerhulpverleners stond in 2014 nog op 68.000, maar door inspanningen van diverse partners van de Hartstichting is dit aantal gestegen naar 170.000. Een volgende stap naar het optimaliseren van het landelijke oproepsysteem is volgens de Hartstichting het vergroten van het aantal beschikbare AED's, ofwel defibrillatoren.
Wekelijks worden ruim driehonderd mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. De overlevingskans na een hartstilstand is de laatste jaren gestegen. De kans was in de jaren negentig nog 9 procent, nu is dit gestegen naar bijna 25 procent.