Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

PatiŽnt hoeft geen toestemming te vragen voor opnemen gesprek met arts


Geplaatst op 1 november 2017
Steeds meer dokters krijgen te maken met patiŽnten die een geluidsopname van het consult willen maken. De reden: ze zijn bang dat ze niet alle informatie kunnen onthouden. Niet alle artsen weten hoe ze ermee moeten omgaan. Daarom komt de artsenfederatie KNMG met een handleiding, waarin de haken en ogen aan het opnemen van gesprekken staan opgesomd.


Zo hoeven patiŽnten geen toestemming te vragen aan de dokter om het gesprek op te nemen, maar omgekeerd wel. De patiŽnt mag de opname niet openbaar maken, tenzij de dokter daarmee instemt. Voor het filmen van een consult zijn de regels strenger dan voor het maken van geluidsopnamen. Een audio-opname kan helpen, zodat je het gesprek later nog eens in alle rust kunt beluisteren.
KNMG raadt artsen aan in hun wachtkamer een mededeling op te hangen dat patiŽnten het gesprek met de dokter mogen opnemen, maar dat het wel wordt gewaardeerd als ze dat van tevoren zeggen. Ook moet daarin staan dat de opname alleen voor eigen gebruik is en niet bijvoorbeeld op sociale media mag worden gezet.