Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Medicijn tegen taaislijmziekte toch opgenomen in basispakket


Geplaatst op 31 oktober 2017
Het middel Orkambi wordt toch opgenomen in het basispakket, heeft minister Edith Schippers besloten. Vanaf 1 november wordt het beschikbaar voor een deel van de mensen met taaislijmziekte (cystische fibrose). De minister van Volksgezondheid en fabrikant Vertex hebben alsnog een afspraak kunnen maken over de prijs. Daarbij is ook overeengekomen dat de details van de overeenkomst vertrouwelijk blijven.


Orkambi kan in Nederland door de helft van de patiŽnten met taaislijmziekte worden gebruikt, schat het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om ongeveer 750 mensen. Het medicijn kan de ziekte niet genezen. Het is wel het eerste middel dat zich op de achterliggende oorzaak richt en op celniveau verbetering geeft. Mensen met taaislijmziekte hebben een genetische afwijking waardoor het slijm in hun lichaam zeer taai is. Daardoor gaan hun longen en andere organen steeds slechter functioneren. De gemiddelde levensverwachting is momenteel veertig jaar.
Eerder deze maand werd bekend dat het middel niet in het basispakket zou komen omdat Schippers en Vertex het niet eens waren over de prijs. Orkambi kost gemiddeld 170.000 euro per patiŽnt per jaar. Volgens de overheid staat die prijs niet in verhouding tot de effectiviteit van het middel.