Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Brandwond behandeld met gekweekte huid


Geplaatst op 23 oktober 2017
De Nederlandse brandwondencentra zijn gestart met het behandelen van patiŽnten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiŽnt zelf. Ze zijn de eerste in Europa die deze nieuwe behandeltechniek toepassen. De patiŽnt zal sneller en met minder littekens herstellen.


Met techniek tissue engineering wordt een deel van de nieuwe huid gekweekt. Die wordt getransplanteerd op diepe brandwonden van zowel kinderen als volwassen patiŽnten die zijn opgenomen in (kinder)brandwondencentra.
Met de nieuwe behandelmethode wordt tijdens de opname van de patiŽnt een compleet nieuw deel van de eigen huid in het laboratorium gekweekt. Deze huid wordt niet afgestoten door het lichaam. Dat kan bij huid van een orgaandonor wel het geval zijn.
Het is vaak niet mogelijk om de huid van een patiŽnt met brandwonden te repareren door het transplanteren van een groot stuk eigen huid van een andere plek van het lichaam. Doordat er op die ?donorplek? een wond ontstaat, loopt de patiŽnt kans op infecties en zal hij de behandeling mogelijk niet overleven of juist meer littekens krijgen.