Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Zien gaat beter met je oren


Geplaatst op 20 oktober 2017
Waarnemen met je oren gaat beter dan met je ogen. Visuele aanwijzingen zijn soms zelfs verwarrend, blijkt uit een studie van Michael Kraus (Yale University. VS).


Wie wil weten wat een ander bedoelt, luistert goed. Maar volgens deze studie zeggen wisselingen in het stemgeluid meer over emoties dan lichaamstaal. En daarvoor zou je eigenlijk je ogen moeten sluiten. Die visuele aanwijzingen verstoren je beeld ? we moeten daarom luisteren met de ogen dicht.
Het onderzoek laat zien dat mensen sociale dieren zijn. We willen anderen begrijpen en aanvoelen, maar de oren zijn daarvoor net zo belangrijk als je ogen. Niet alleen wt iemand zegt, ook he hij het zegt (een stemverheffing? Een lichte trilling?) is belangrijke informatie. Mensen zijn echter visueel ingesteld en hechten veel waarde aan oogbewegingen of spiertrekjes in het gelaat. Maar die informatie is minder betrouwbaar dan we denken. Wellicht kunnen we met al die visuele prikkels niet goed uit de voeten, stelt de onderzoeker. Mensen zijn goed in staat hun gezicht in de plooi te houden, maar hun stem hebben ze bij een woedeaanval of vreugde-uitbarsting minder onder controle.