Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Afgekeurde donorlever toch geschikt


Geplaatst op 20 oktober 2017
Artsen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) zijn er in geslaagd om een afgekeurde donorlever geschikt te maken voor transplantatie.


Per jaar vinden er ongeveer 150 levertransplantaties plaats. Er zijn meer donoren, maar een groot aantal donorlevers zijn ongeschikt geacht voor transplantatie. Het UMCG verwacht met een nieuwe techniek een deel van die aanvankelijk afgekeurde levers toch geschikt voor transplantatie blijkt te zijn.
Door een zogenaamde perfusiemachine kunnen de lever worden 'opgeknapt' in het UMCG. Tijdens het optimalisatieproces van de lever wordt het orgaan eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna opgewarmd tot de lichaamstemperatuur van 37 graden. Deze door het UMCG ontwikkelde vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur.
Door het opwarmen van het orgaan werd de kleur en de zuurgraad weer normaal. Ook begon de lever weer gal te produceren. Nadat de lever een aantal uren buiten het lichaam was getest, werd deze succesvol naar de patiŽnt getransplanteerd. Volgens het ziekenhuis maakt de patiŽnt het goed.