Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Jodiumtabletten thuisgestuurd


Geplaatst op 17 oktober 2017
In oktober krijgen 1,2 miljoen huishoudens in Nederland een doosje jodiumtabletten toegestuurd. Om Nederlanders voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, worden de jodiumtabletten verspreid. Het ministerie laat tegelijkertijd weten dat de kans op een kernongeval erg klein is.


De jodiumtabletten liggen nu centraal opgeslagen in Nederland. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen ze bij de mensen thuis te liggen. Ze zijn dan direct beschikbaar als er kernongeval plaatsvindt.
Mensen tot en met 40 jaar die maximaal 20 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen Ún kinderen tot 18 jaar maximaal 100 kilometer bij een kerncentrale vandaan wonen krijgen de tabletten. Kinderen lopen het grootste risico op schildklierkanker als ze blootgesteld worden aan radioactief jodium. 40-plussers lopen juist geen verhoogd risico op schildklierkanker door radioactief jodium.
Als er iets misgaat bij een kerncentrale, dan komen er stoffen vrij die zich verspreiden via de lucht. Een van die stoffen is radioactief jodium. Adem je dit in dan neemt je schildklier het radioactieve jodium op. Dit kan ervoor zorgen dat je jaren later schildklierkanker krijgt. Jodiumpillen helpen schildklierkanker te voorkomen.