Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Hersenoperatie bij epilepsie


Geplaatst op 6 oktober 2017
Bij mensen met zeer ernstige epilepsie helpt soms alleen een hersenoperatie. Maar ook die ingreep niet bij iedereen. Wiskundige modellen van hersenactiviteit helpen ontrafelen wat er spaak loopt in het epileptisch brein.


In Nederland ondergaan jaarlijks 130 mensen met zeer ernstige epilepsie een hersenoperatie. In het UMC Utrecht doen mensen voorafgaand aan de operatie een speciaal onderzoek dat een week duurt. Een onder de schedel ge´mplanteerd elektrodenmatje (grid) meet de elektrische activiteit in hersengebieden, registreert aanvallen en kan elektrische impulsen geven aan de hersenschors. Dat onderzoek helpt de specialisten bij het bepalen waar in de hersenen de epileptische ?haard? zit. Is die plek gevonden, dan kan de neurochirurg die verwijderen. ?In een bepaald hersengebied, de slaapkwab, zijn zulke operaties heel succesvol. Daarbuiten helpen ze maar in de helft van de gevallen.

Het onderzoek wordt gedaan door neuroloog en klinisch neurofysioloog Frans Leijten. Hij behandelt mensen met zeer zware epilepsie, voor wie geen medicijn werkt. Hij zette samen met Stephan van Gils, hoogleraar niet-lineaire analyse in Twente, een project op om beter te kunnen voorspellen welk gebied van de hersenen epilepsie veroorzaakt. De neuroloog bracht de klinische kennis, vragen en gegevens in waarop de biofysici en wiskundigen hun epileptisch model bouwden.