Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Duidelijke voedingsschijf om Vlaanderen


Geplaatst op 2 oktober 2017
Het Vlaams Instituut Gezond Leven presenteerde een nieuw voorlichtingsmodel voor gezonde voeding; een voedingsdriehoek. Het principe is simpel: hoe hoger in de driehoek, hoe belangrijker de voedingsmiddelen.


De voedingsmiddelen zijn dus gerangschikt op het effect op de gezondheid en niet op voedingsstoffen. Zo stonden rood vlees, kip, bonen en noten vroorheen in dezelfde groep van ?eiwitrijke producten?. Nu staan noten en peulvruchten bovenin, en rood vlees en vleeswaren onderin de punt.
Het voordeel van de Bvlaamse driehoek ten opzichte van de Nederlandse Schijf van Vijf is dat je in een oogopslag ziet waar je meer van moet eten en waar je eigenlijk minder van moet eten. Buiten de driehoek staat een rode bol. Hierin staan producten die sterk bewerkt en onnodig zijn; frisdrank, alcohol en andere bewerkte producten waaraan zout, suikers of vet toegevoegd zijn.