Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Vooral vrouwen hebben slaapproblemen


Geplaatst op 28 september 2017
Nederlanders slapen over het algemeen lang genoeg, maar niet goed genoeg. Dit zegt de Hersenstichting na onderzoek. Vooral vrouwen hebben slaapproblemen.


De Hersenstichting legde de uitkomsten van verschillende onderzoeken naast elkaar. In totaal werd er ?slaapdata? van 140.000 mensen uit 34 bestaande Nederlandse bevolkingsonderzoeken van de afgelopen 25 jaar bekeken.
90 procent van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. Dat we genoeg slapen betekent echter niet automatisch dat we ook goede slapers zijn. Lang genoeg slapen is namelijk niet hetzelfde als een goede nachtrust.
Vrouwen slapen over het algemeen iets langer dan mannen, maar ze slapen wel een stuk slechter. Ze komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. Elf procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 tot en met 65 jaar gebruikt slaapmedicatie versus nog geen vijf procent van de mannen.
Goede slaap is niet alleen belangrijk om goed te functioneren, maar ook om gezondheidsschade te voorkomen. Chronisch slecht slapen vergroot namelijk het risico op het krijgen van ziektes en aandoeningen.