Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Meer doden door e-bike


Geplaatst op 28 september 2017
Het aantal dodelijke verkeersongevallen met e-bikes neemt toe. Vooral ouderen lopen gevaar op een e-bike, dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de politie. Bestuurders van een e-bike zijn zelfs vaker slachtoffer van een fataal verkeersongeval dan bestuurders van een bromfiets. De politie adviseert mensen op een e-bike daarom een helm te dragen.


In 2016 vielen in totaal 629 doden in het verkeer, onder wie 189 fietsers. Onder die doden waren zeker 28 e-bikers. Het aantal fatale ongevallen met een e-bike is vooral hoog onder 60-plussers: maar liefst 87 procent van de verkeersdoden op een e-bike is 60 jaar of ouder.
Dat mensen betrokken raken bij een ongeluk komt enerzijds door de toegenomen drukte op het fietspad. Vroeger reden er allen fietsers in een ongeveer gelijk tempo op de weg, nu zijn er ook mensen op e-bikes, supersnelle e-bikes en bakfietsen.
Ook missen ouderen soms de vaardigheid om een e-bike te besturen. De e-bike geeft de berijder een extra zetje, daardoor kun je wankelen, slingeren en soms zelfs vallen.