Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Met volkoren minder darmkanker


Geplaatst op 25 september 2017
Elke dag voldoende volkoren eten zoals volkorenbrood of zilvervliesrijst, kan het risico op darmkanker verlagen. Dat maakte het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekend in het rapport Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer.


Zowel gezonde voeding als een gezonde leefstijl spelen een belangrijke rol bij de preventie van darmkanker. De bevindingen uit het WKOF-rapport bevestigen dat het risico op darmkanker wordt verhoogd door overgewicht of obesitas, het eten van bewerkt vlees of te veel rood vlees (meer dan 500 gram per week) en het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag.

Het rapport suggereert ook dat mensen die meer bewegen een kleinere kans hebben op darmkanker in vergelijking met mensen die weinig bewegen. Alle vormen van lichaamsbeweging tellen mee, dus ook traplopen, wandelen, fietsen en tuinieren.
Darmkanker is in Nederland een van de meest voorkomende vormen van kanker, in 2016 werden er 15.400 nieuwe mensen met darmkanker gediagnosticeerd.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds schat dat elk jaar ongeveer 45 procent van de gevallen van darmkanker in Nederland voorkomen kan worden door gezonde keuzes in voeding en leefstijl.