Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Genen voorspellen reactie griepprik


Geplaatst op 11 september 2017
Er zijn negen genen die kunnen voorspellen hoe het afweersysteem van mensen reageert op griepvaccinatie. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van onderzoeker en bio-medicus Purvesh Khatri (VS). Volgens de onderzoekers is het zinvol om vr vaccinatie de werking van deze genen te controleren en zo nodig bij te sturen.


Op basis van deze negen kan voorspelt worden bij wie de vaccinatie wel of niet aanslaat, stelt Khatri. Binnen een paar jaar moet het volgens hem mogelijk zijn om standaard een genetische test af te nemen voorafgaand aan griepvaccinatie.

De effectiviteit van de griepprik is vaak onderwerp van discussie. Onder meer omdat de mate van bescherming bij volwassenen onder de vijfenzestig jaar op slechts 51 tot 67 procent slechts. Bij ouderen, n van de belangrijkste doelgroepen van de griepprik, ligt dit percentage nog lager. Dat niet iedereen hetzelfde op griepvaccinatie reageert, heeft te maken met de diversiteit van ons afweersysteem. In totaal bestudeerde Khatri meer dan 32.000 genen. Hij vond negen genen die een relatie hebben met de reactie van het afweersysteem op vaccinatie.