Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Met anorexia wilsonbekwaam


Geplaatst op 7 september 2017
Een op de drie mensen met anorexia kan niet inschatten wat het beste voor hem of haar is, ontdekte psychiater Isis Elzakkers. Ze stelt dat sommige vrouwen liever dood zijn dan dik.


Elzakkers stelt dat ťťn op de drie anorexiapatiŽnten verminderd wilsbekwaam is. Veel artsen weten dat niet en overschatten de wilsbekwaamheid van iemand met anorexia. Terwijl dat ? als ze ondervoed bij het ziekenhuis aankomen ? levensbepalend kan zijn.
Elzakkers volgde twee jaar lang zeventig vrouwen die behandeld werden in de kliniek Altrecht Eetstoornissen Rintveld. Omdat de ziekte cognitieve vermogens niet direct aantast, komen patiŽnten vaak zeer redelijk over maar dat kan misleidend zijn. In ziekenhuizen of GGZ-instellingen waar vrouwen met anorexia soms in levensbedreigende toestand terecht komen, wordt nu geen instrument gebruikt om de wilsbekwaamheid in te schatten: de arts gebruikt zijn gevoel.
Wat vooral veel voorkomt, stelt de psychiater, is dat patiŽnten wel snappen dat te dun zijn niet goed is, maar ze geloven niet dat ze een eetstoornis hebben of zo ernstig ziek zijn als hun omgeving zegt.