Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

?En op drie gevallen van dementie te voorkomen?


Geplaatst op 11 augustus 2017
En op de drie gevallen van dementie kan voorkomen worden. Er moet daarom actie ondernomen worden, stelt een internationaal team van wetenschappers in een brief. Daarin roepen ze overheden op om mogelijke oorzaken van dementie, varirend van eenzaamheid tot gehoorproblemen, aan te pakken.


Volgens de wetenschappers zijn er negen factoren verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen. Het gaat om: overgewicht, gehoorproblemen op middelbare leeftijd, het niet afmaken van de middelbare school, inactiviteit, diabetes type 2, hoge bloeddruk, depressie, eenzaamheid en roken. Als aan veel van deze factoren iets gedaan wordt, krijgen minder mensen dementie, stellen de onderzoeker in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
Wereldwijd zijn er naar schatting zo'n 47 miljoen mensen met dementie, en dat aantal neemt toe. De verwachting is dat er in 2050 131 miljoen mensen met dementie zijn. In Nederland is dementie zelfs doodsoorzaak nummer n. Mensen met een hoge bloeddruk of bijvoorbeeld diabetes type 2, moeten daar volgens de onderzoekers een goede behandeling voor krijgen.