Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Hormoonspiraaltje in verband gebracht met stress


Geplaatst op 11 juli 2017
Vrouwen met een hormoonspiraaltje hebben meer stresshormonen in het bloed en een hogere hartslag tijdens stress-testen. Dat melden onderzoekers van het Erasmus MC. De huidige richtlijn - dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is - moet volgens hen worden herzien.


De huidige richtlijn zou moeten worden herzien, stellen de onderzoekers. De bevindingen staan namelijk haaks op de voorlichting die vrouwen nu over het hormoonspiraaltje krijgen, namelijk dat het hormoonspiraaltje enkel lokaal in de baarmoeder werkzaam is. Dat klopt niet, aldus de onderzoekers. Uit de studie blijkt dat vrouwen die een spiraaltje hebben een hogere cortisolrespons hebben. Dit in vergelijking met vrouwen die de pil gebruiken en vrouwen met een natuurlijke menstruatiecyclus. Bovendien sloeg het hart van mensen met een spiraaltje gemiddeld meer dan tien slagen per minuut extra.
Interessant: de onderzoekers maten ook de cortisolwaarden in het hoofdhaar. Stresshormonen in hoofdhaar zijn geen momentopname, maar kunnen nagaan hoeveel stresshormonen een persoon maanden of jaren geleden ervoer. Hieruit bleek dat vrouwen die een hormoonspiraaltje gebruiken langdurig hogere cortisolspiegels hadden. Dit kan leiden tot psychische problemen, zoals depressie en concentratieproblemen. De resultaten zijn op basis van onderzoek onder vrouwen die een spiraaltje hebben, vrouwen die de pil slikken en vrouwen die een natuurlijke menstruele cyclus hebben. De proefpersonen ondergingen een stresstest, waarbij werd gekeken naar de cortisolwaarden.