Krachttraining voor spiegel traint ook ongetrainde arm

Mensen die voor een spiegel één arm trainen, zouden daarmee ook hun andere arm trainen. Door de optische illusie neemt de kracht in beide armen toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat het trainen van de spieren in één arm ook effect heeft op de spieren in de andere arm was al langer bekend. Volgens de onderzoekers kan onderzoek naar het effect van spiegels op krachttrainingen in de toekomst helpen bij het sneller genezen van bijvoorbeeld een gebroken arm.
Voor het onderzoek werden in totaal 23 mensen onderzocht, waarvan elf hun rechterarm voor een spiegel trainden. Daardoor werd voor de hersenen de illusie gewekt dat de linkerarm ook werd getraind. De andere twaalf proefpersonen deden dezelfde training maar dan niet voor de spiegel. Allemaal deden ze vijftien trainingssessies gedurende drie weken. Bij de groep die zonder spiegel trainde, nam de kracht in de ongetrainde arm met 34 procent toe. Bij de groep die met de spiegel trainde, was de krachttoename 61 procent.