Korte tijd niet sporten funest voor lichaam

Dat sporten gezond is weten we, maar als je dit slechts twee weken niet doet heeft het al een negatieve impact op je lichaam. Dat stellen onderzoekers aan de Universiteit van Liverpool. Je sportactiviteiten op pauze zetten leidt tot spier- en metabolische veranderingen die het risico op diabetes en hartziekten kunnen verhogen.

Het onderzoek werd gehouden onder 28 mannelijke en vrouwelijke volwassenen van rond de 25 jaar, die dagelijks tienduizend stappen zetten. Ze hadden allen een BMI van 25, het getal dat wordt beschouwd als de grens tussen een gezond gewicht en overgewicht. Er werd gelet op vetgehalte, spiermassa en de conditie. De deelnemers moesten twee weken lang hun beweging met 80 procent minderen, dat betekende 129 minuten per dag meer zitten dan gewoonlijk.

Het resultaat: alle deelnemers bleken zwaarder en hadden spiermassa verloren. De onderzoekers merkten ook op dat het vetgehalte steeg in de lever en triglyceriden, een bestanddeel van cholesterol, toenam. En dat zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes type 2, aldus de onderzoekers.