Huisarts schrijft vaker pijnstillers voor

Huisartsen in Nederland schrijven vaker opioïden (pijnstillers) voor. De toename in voorschrijven van deze pijnstillers komt door een stijging in het voorschrijven bij aandoeningen anders dan kanker. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, op verzoek van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Uit het onderzoek blijkt dat in de periode van 2005 tot en met 2015 het aantal Nederlandse mensen dat een sterkwerkende opioïde voorgeschreven kreeg, is verzesvoudigd. Vooral Nederlanders boven de 75 jaar krijgen aanzienlijk vaker pijnstillers voorgeschreven. Dit zou mogelijk deels verklaard kunnen worden door de aanhoudende vergrijzing. Pijnstillers worden steeds vaker voorgeschreven bij rug-, nek- en schouderpijn. In tachtig procent van de gevallen waarbij voor het eerst een pijnstiller werd voorgeschreven bij een andere aandoening dan kanker, koos de huisarts voor een zwakwerkende opioïde.

Opioïden worden voorgeschreven bij hevige en chronische pijn, bijvoorbeeld bij kanker of na een ongeval of operatie. Deze pijnstillers kunnen ervoor zorgen je aan de medicatie went of er verslaafd aan raakt. Er zijn zwakwerkende opioïden, zoals tramadol en sterkwerkende, zoals morfine, oxycodon en fentanyl.