Artsen pleiten voor automatische donorregistratie

Het aantal orgaandonoren is in Nederland laag vergeleken met andere Europese landen. In ons land zou een wijziging van de Wet op orgaandonatie naar een zogenoemd opt-out-systeem veel effectiever zijn. Dat concluderen artsen in een rapport over orgaandonor registratiesystemen in landen in Europa.

De artsen, gespecialiseerd in orgaandonatie, pleiten ervoor dat er een nieuw donorregistratiesysteem komt waarbij mensen automatisch orgaandonor zijn, tenzij ze daar geen toestemming voor hebben gegeven. In ons land geldt er momenteel een opt-in-systeem, wat dus betekent dat je standaard geen donor bent en je je daarvoor moet registreren. Momenteel ligt er een wetsvoorstel klaar voor het invoeren van een opt-out-systeem. De Eerste Kamer moet zich daar nog over buigen.
Landen die al een opt-out-systeem hebben, hebben automatisch meer orgaandonoren. Kroatiƫ, Spanje en Belgiƫ staan daarmee bovenaan. Een wetswijziging zou in Nederland veel effect hebben, omdat Nederland al beschikt over een goed opgezette donatie- en transplantatie keten, aldus de artsen.