Ons brein is in staat nare herinneringen beter op te slaan

Ons brein is in staat om in een stressvolle periode herinneringen opnieuw af te spelen om ze vervolgens beter op te kunnen slaan. Dat ontdekte Linda de Voogd, onderzoeker bij het Radboud UMC. Bovendien verklaart dat waarom we stressvolle of emotionele gebeurtenissen beter onthouden dan alledaagse gebeurtenissen.

Omdat nare herinneringen zo sterk kunnen zijn kan dit leiden tot een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Bij gezonde proefpersonen zag De Voogd dat veranderingen in het brein in de periode na een stressvolle gebeurtenis een grote rol spelen bij het onthouden van de gebeurtenissen. Het brein slaat herinneringen in een stressvolle periode beter op.

De Voogd ontdekte ook hoe we deze nare herinneringen weer kunnen vergeten. Dit kan volgens haar door het maken van simpele oogbewegingen terwijl je de negatieve herinneringen oproept. Wanneer je je oog beweegt wordt een specifiek hersengebied, genaamd amygdala, onderdrukt. De amygdala is betrokken bij het opslaan van herinneringen. Het onderdrukken van dit gebied zorgt ervoor dat we de herinneringen die opgeroepen worden, vergeten.