Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Vaker Ritalin om beter te presenteren


Geplaatst op 17 mei 2017
Het aantal studenten dat ADHD-medicatie gebruikt, zoals Ritalin, blijft stijgen. Een op de vier studenten slikt het om zich beter te kunnen concentreren tijdens het studeren. Dat blijkt uit een peiling van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).


Ruim 400 studenten, met een hbo of universitaire studie, werden ondervraagd. Uit het rapport van het IVM blijkt dat de studenten methylfenidaat, de werkzame stof in de ADHD-medicijnen zoals Ritalin, gebruiken zonder dat zij dit zelf via een arts hebben gekregen. De studenten krijgen het medicijn via vrienden en studiegenoten en gebruiken het om hun studieprestaties te verbeteren. Ook tijdens het uitgaan is het populair.

Het IVM pleit voor een betere voorlichting over het middel en waarschuwt al langer voor de nadelige effecten van methylfenidaat. Eerder keurde het College Beoordeling Geneesmiddelen het gebruik van het middel niet goed. Het bijwerkingencentrum Lareb ontving bijna 1.200 meldingen van vaak ernstige bijwerkingen die mogelijk verband zouden hebben met het gebruik van het medicijn. Er waren meldingen van hart- en vaataandoeningen, depressie, angst, zelfmoordneigingen en slapeloosheid.