Psychische klachten zijn vast aanstellerij

Bijna vier op de tien jongeren die langer dan twee maanden psychische klachten ervaart, is daar niet open over. Ze denken dat anderen hen een aansteller vinden, hen anders zullen benaderen. Ook denken ze dat ze bij niemand terecht kunnen. 43 procent jongeren ervaart psychische klachten zoals slecht slapen, piekeren, angst, somberheid en problemen met eten.

Dit blijkt uit onderzoek van het instituut Newcom, in opdracht van MIND en 3FM Tussenuur. MIND en NPO 3FM lieten het onderzoek doen voor de #openup-week, bedoeld om openheid bij jongeren te stimuleren over psychische problemen.

Hoewel sommige jongeren er tegenaan zullen lopen dat mensen hen niet begrijpen, zijn gesprekken met vrienden, familie of de huisarts juist belangrijk. Op deze manier loop je er niet alleen mee rond en kun je worden geholpen. Ook is het mogelijk te bellen, chatten, appen of mailen met Korrelatie voor begrip en advies.

Jongeren (zowel met als zonder psychische klachten) praten het liefst met hun ouders over psychische problemen (65%), gevolgd door vrienden of vriendinnen (51%). Veruit de meerderheid zegt dat vrienden of vriendinnen bij hen terecht kunnen als ze psychische klachten ervaren.
De resultaten zijn gepubliceerd in de Journal of Neuroscience.