Te zware of lichte baby meer kans op ziekte

Kinderen die geboren worden met een te laag of juist te hoog geboortegewicht hebben een grotere kans op het krijgen van ouderdomsziekten, zoals hart- en vaatziekten en obesitas. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Voor het onderzoek werden kinderen van acht en negen jaar oud uitgenodigd. Hun conditie werd gemeten met een piepjestest, de spierkracht werd gemeten met een handknijpkrachttest en ook een verspring-test werd afgenomen. Daarnaast vulden ze verschillende vragenlijsten in. Wat bleek: als kinderen rondom de geboorte slecht groeien, ontwikkelen kinderen een ongunstig energiebalans. Het gaat hierbij om baby\'s die te licht zijn bij de geboorte, maar ook om kinderen die juist te snel aankomen na de geboorte.De gewichtsverstoringen hangen mogelijk ook samen met problemen in de spierkracht en conditie, melden onderzoekers. Van deze problemen kan een kind een leven lang last houden.

Een verstoring van de energiebalans betekent dat deze kinderen meer stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit gedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten.

Het onderzoek is onderdeel van de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie. Dit is een studie waarbij 8.000 opgroeiende kinderen vanaf hun geboorte worden gevolgd.