Anoniem chatten over soa?s

Mensen die vermoeden dat ze hiv of een andere seksueel overdraagbare aandoening (soa) hebben, kunnen online via de chat een anoniem en betrouwbaar advies krijgen. Ook wordt verwezen naar betrouwbare soa-zelftests. Soa Aids Nederland en het Aidsfonds ontwikkelden daarvoor een applicatie die 24 uur per dag te bereiken is.

Via de vragen in het chatprogramma kunnen mensen snel en simpel kijken of ze risico lopen op een soa en hoe ze zich eventueel het beste kunnen laten testen. Voor diegenen die niet naar de huisarts of naar de gezondheidsdienst GGD willen, verwijst de chat ook naar betrouwbare aanbieders van soa-zelftests.

Mensen laten zich vaak niet bij de huisarts of de GGD testen uit angst voor de uitslag, ongemak of vanwege de kosten. Vroege opsporing is belangrijk, omdat het de kans op klachten verkleint en voorkomt dat een soa wordt doorgegeven aan een ander.

Advies.chat is met een smartphone, tablet en desktop te bereiken. Het gesprek is geautomatiseerd, maar mensen kunnen wel zelf extra vragen stellen.