Verplichte identificatiecode voor implantaten

Implantaten moeten worden voorzien van een uniforme identificatiecode. Dat voorstel verplicht artsen om gegevens over geplaatste implantaten op te nemen in hun patiƫntendossiers en deze data door te geven aan het landelijk implantatenregister.

Sinds 2015 bestaat het landelijk implantatenregister, maar dat is beperkt gevuld met gegevens van cardiologen, gynaecologen, orthopeden en plastisch chirurgen. Het ministerie van VWS streeft naar een zo volledig mogelijk register, zodat patiƫnten zo snel mogelijk kunnen worden opgespoord als er problemen zijn met bepaalde implantaten. Daarom worden genoemde opneem- en doorgeefplichten opgenomen in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. De Tweede Kamer stemde unaniem in met een wetswijziging die daartoe strekt.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) drong in het voortraject bij de Kamer aan op afspraken over een eenduidige barcode voor implantaten, zodat de registratie niet handmatig hoeft te gebeuren maar via scannen kan verlopen. Dat zou de kans op fouten verkleinen en de administratieve last verkleinen, aldus de FMS.

Tegen de zomer komt er vanuit VWS, na overleg met de beroepsgroep, een eerste lijst met implantaten die artsen na plaatsing verplicht moeten aanbrengen voor het register.